Uusikaupunki - meil o meri iha rannas..

Saaristo, retket ja kaupunginlahti 

Selkämeren rannalla sijaitseva, yli 400-vuotta vanha Uusikaupunki on mielenkiintoinen matkakohde ympäri vuoden. Historialliset puutalokorttelit, meren läheisyys sekä monipuolinen tarjonta näkemisissä ja tekemissä luovat upeat puitteet lomalle.
Olipa vierailusi sitten minkä mittainen tahansa, ei aika käy takuulla pitkäksi. Ohjelmaa riittää tarvittaessa aamusta iltaan ja seuraavillekin päiville. Visit Uudenkaupungin -sivuilta löydät parhaat vinkit näkemiseen ja tekemiseen Uudessakaupungissa.

Upeasti kunnostettu Kaupunginlahti laitureineen, valaistuksineen ja rantaravintoloineen houkuttelee meren äärelle. Sen rannalla sijaitsee kesän suosituin kohtaamispaikka, Pakkahuone. Kesästä voi nauttia myös erilaisilla teemoitetuilla risteilyillä. Kaljaasi Olgalla purjehditaan Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja Merirosvoristeilyjä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit Isonkarin majakkamatkan lisäksi lähteä hyljesafarille tai Perjantain sightseeing-risteilylle.
Haiduksen saareen avautuu kesän ajaksi laituriravintola Odine ja keskikesällä saareen on ajoittain myös kuljetuksia. Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista. 

Lähde: visituusikaupunki.fi

Lisätietoa Selkämeren kansallispuistosta: https://www.selkameri.fi/

 

Oheisesta linkistä kalastusmatkat, taksiveneet ja jokamiehenoikeudet yms:

https://uusikaupunki.fi/sites/default/files/kalavedet.pdf

Uusikaupunki: Menoa ja meininkiä

Elinvoimainen Uusikaupunki kätkee sisäänsä palan kauneinta suomalaista luontoa, historiallisen kaupunkimiljöön viehättävine puutaloineen ja ennen kaikkea näkemistä ja tekemistä moneen makuun. 

Tilausajoalukset & venetaksit

Nooa Paro 470 5 hlön perämoottoriavovene tai Men-Jo Yamarin 850, 8 hlön matkavene vuokrattavissa.

Näillä aluksilla tarjoamme myös retkiä eri kohteisiin.

Uudenkaupungin palvelut

Ostokset

Uudenkaupungin puodit ja putiikit ovat runsaslukuiset. Löydät erikoisia ja erikokoisia myymälöitä ja liikkeitä, jotka ihastuttavat omintakeisuudellaan ja persoonallisuudellaan. Tutustu ja ihastu esimerkiksi luomutilan antimiin tai laadukkaaseen suomalaiseen muotoiluun. Tuoretta kalaa on tarjolla joka päivä ja se tuodaan kaupan hyllylle usein aivan lähiseudulta.

Ostoksia voi Uudessakaupungissa tehdä todella kattavasti. Tee löytöjä antiikkimyymälöissä, päivitä vaatekaapin sisältöä tai piristä kodin sisustusta uusilla tuotteilla. Nappaa lopuksi mukaan tuliaiset lahjatavaraliikkeestä.

Ravintolat ja kahvilat

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa. Lukuisat ravintolat tukevat lähituotantoa, lautaselta löytyy usein paikallisten tuottajien antimia.

Kalaherkkujen ystävä nautiskelee Uudessakaupungissa meren herkkuihin erikoistuneissa ravintoloissa. Kalaa saadaan joka päivä tuoreena suoraan lähialueiden vesistä. Myös ravintolamiljööt ovat usein kiehtovia.

Lähde: visituusikaupunki.fi  

Kuukauden kohde: Upeiden saaristomaisemien Uusikaupunki

Julkaistu:

02.07.2014 | Kirjoittanut: Sari Särkijärvi

Päivitetty 2015

Kaupunginlahti, Uusikaupunki. Lähde: Kesä Uudessakaupungissa (FB)

Uusikaupunki on ihastuttava, merentuoksuinen kesä- ja puutalokaupunki Varsinais-Suomessa, noin 70 kilometriä Turusta luoteeseen. Kesäkaupungin puolesta puhuvat kiintoisat kesätapahtumat ja merelliset retket lasten Merirosvoristeilyistä saaristoristeilyihin sekä jännittäviin hylkyretkiin. Uudestakaupungista löytyy myös ennätyksellinen määrä uimarantoja, peräti 13.

Monipuolista tekemistä!

Erilaisten vesiaktiviteettien lisäksi Ugissa voi harrastaa muun muassa golfia kolmella tapaa: perinteisesti, mini- sekä frisbeegolfina, tai hypätä talvikaudella murtsikoille Vahterusringin hiihtoputkeen.

Lasten kanssa voi kokeilla Leijonapuiston seikkailurataa tai vierailla Wasaborgin Tallilla, jossa on mahdollisuus talutusratsastukseen. Myllymäellä voi käydä ihastelemassa tuulimyllyjä tai tehdä kierroksen puulajipolulla. Se on myös kiva piknikpaikka. Uudestakaupungista löytyy myös kiipeilyseinä ja skeittiparkki. Eläinten ystäville kivaa tekemistä on Pyhämaan suunnalla; Kotileipomo Taina Vuorion pihapiirissä toimii kotieläinpiha Iloiset veijarit.

Lasten kesätärpit

Kaupunkijuna Suvijuna
Myllymuorin seikkailu Pytinkien Paris: mysteeri kadonneesta myllyn avaimesta ja taikapussista.
Hylkyretket: retkellä käydään oikeilla purjelaivojen hylyillä, joita pääsee katsomaan veneestä tai pinnan alta viistokaikuluotaimella.
Merirosvoristeilyt: risteily Uudenkaupungin edustalla iloisten piraattien kanssa
Bonk Museo: varma valinta koneista ja tekniikasta kiinnostuneille
Nukketeatteri Piironginlaatikko & Vaakahuoneen nukkemaailma

Uudenkaupungin vetonaulat?

Yhtenä Uudenkaupungin vetonauloista toimii ympäri vuoden avoinna oleva Uudenkaupungin Automuseo. Museossa on tänä vuonna nähtävillä erikoisnäyttely nykyisen uusikaupunkilaisen auton, Mercedes-Benzin, historiasta. Museon yli sadan auton kokoelmasta löytyy monipuolinen valikoima automerkkejä ja malleja sekä kokonaan oma osastonsa Saabille ja muille suomalaismerkeille.

Kesästä 2014 lähtien Ugi toi tarjolle oman Rengastien, Velhoveden kierroksen, joka kiertää Uudenkaupungin makeanvedenaltaan. Pyöräreitin varrella riittää nähtävää ja koettavaa. Ihastele upeita saaristomaisemia ja testaa matkan varrella olevia uimarantoja. Hyppää ensin suolaiseen meriveteen ja sen jälkeen tien toisella puolella olevaan makeaan veteen. Jos haluat nautiskella ja kuluttaa retkeen enemmän aikaa, voit majoittua mukavasti saaristokylissä. Velhoveden Rengastieltä voit poiketa myös useille luontopoluille ja piipahtaa paikallisilla suoramyyntitiloilla.

Must see!

Vierailu Taidetalo Pilvilinnassa on ikimuistoinen kokemus lapsille ja aikuisille. Talo on täynnä upeita taiteilija Raija Nokkalan kuvituksia ja seinille ripoteltuja Ulla Kamppisen pilvirunoja. Talossa on vaihtuva taidenäyttely, pihapiirissä tunnelmallinen pitsimökki ja lähimetsässä lammen ympäri kiertävä taidepolku. Taide-elämyksen kruunaa kahvituokio meren rannalla sijaitsevalla kahviterassilla. Täällä lapsetkin viihtyvät!

Lähde seikkailulle saaristoon!

Putsaari: 1500-1600 -luvulta peräisin oleva ainutlaatuinen Piilokirkko
Katanpään linnakesaari: Tsaari Nikolai II:n 1910-luvulla rakennuttaman linnoituksen rakenteet ja rakennelmat
Isonkarin majakkasaari: Suomen toiseksi korkein majakka. Saarella on myös kahvila ja mahdollisuus yöpymiseen.
Selkämeren kansallispuisto: Merikarvialta Kustaviin ulottuva, karuista luodoista ja saarista muodostuva kapea alue. Löydätkö puistoon piilotetut geokätköt? Lintuharrastajat voivat bongata siellä mm. merikotkan, ruokin, räyskän ja merikihun.

Lisätietoja kohteista ja ohjatuista retkistä: Uudenkaupungin matkailusivut - Meri ja muu luonto sekä Uudenkaupungin matkailutoimisto.

Shoppaile!

Pikkukylän Puoti: uniikkeja käsityötuotteita
Vihreä Lammas: lampaanturkiksesta ja -nahasta valmistettuja laadukkaita tuotteita
Hanna Kontturi: kukkia ja kuvataidetta sekä kirjava valikoima koruja, keramiikkaa, rautalankatöitä...
Vakka-Suomen Panimon myymälä: mietoja juomia ja tuotteita paikallisilta pientuottajilta
Lahja- ja käsityöpuoti Pellavasydän: tunnelmallinen pikkupuoti vanhassa neuvolatalossa

Lisää shoppailukohteita

Rauhallisemmasta tekemisestä tykkäävä voi tehdä kävelykierroksen Uudenkaupungin puutalokorttelissa, vierailla Runonkulman Galleriassa ja käydä maistelemassa Ugin marenkeja esim. Kahvila Rosamundassa. Naapurikunnan Taivassalon upea Pionien koti -pionipuutarha on myös näkemisen arvoinen.

Meriteemaan voit kesällä tutustua vaikkapa vierasvenesataman yhteydessä Pakkahuonella Vason näyttelytilassa Th Norlingin meriaiheisessa taidenäyttelyssä tai Wahlbergin museotalossa, jossa järjestetään lapsille merimieskoulua.