JOOGAT

NAURUJOOGA / NAURUJUMPPA

Jo pieni 29.5.21 syntynyt poikani osaa sen: Nauramisen. Nauru on ollut erottamaton osa ihmisluontoa koko lyhyen historiamme. Nauru vahvistaa ja rentouttaa. Jokainen tietää myös, kuinka luonnollista on nauraa itkun jälkeen. Nauru yhdistää. Se on sosiaalista liimaa ryhmäprosesseissa. Itse pappina ajattelen myös, että ev.lut. kirkkommekin on usein vailla naurua ja iloa. Näistä syistä on missioni tuoda naurua, helpotusta ja iloa kansoillemme.  

Naurujooga on sinänsä harhaanjohtava termi, että sillä ei juuri ole tekemistä joogan kanssa. Sen keksijä toki oli intialainen lääkäri Madan Kataria, jonka vaimo halusi lisätä sessioon rentoutusosion. Mutta itse huomasin naurujoogaohjaajakurssillani oppiessani, että olen ohjannut samaisia harjoituksia kirkon rippikoulu- ja nuorisotyössä jo 15 vuoden ajan.  Pelkäämme turhaan naurun hyvää tekeviä vaikutuksia, vaikka nauru onkin myös voimallinen niin hyvässä kuin pahassa.

Naurujoogassa emme naura kenellekkään tai emme edes kerro vitsejä, sillä ne saattavat usein loukata jotakuta. Naurujoogaan ei myöskään kuulu uskonto tai politiikka. Nauramme vapaasta tahdostamme, ja myös tahdon alaisesti. Pakko ei ole nauraa, mutta joskus tahdon alaisesti aloitettu nauru muuttuu aidoksi nauruksi. Voit siis nauraa, vaikka ei tunnu siltä tai tulla mukaan vaikka olisit kadottanut naurun elämästäsi - mutta hei, ei tarvi nauraa jos et halua!

Naurulla on monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ja parasta on , että keho ei tunnista, onko nauru spontaania vai tahdonalaista. Saat molemmista samat terveyshyödyt. Näitä ovat tutkitusti mm. hapensaannin parantaminen, sydämen vahvistaminen, verenpaineen lasku, kolesterolin alentuminen ja verenkierron vilkastuminen. Nauru vaatii myös toteutuakseen monia lihaksia. Siksi mm. vatsan alueen lihakset saavat kunnon treenin. Fyysisiin vaikutuksiin kuuluu lisäksi kuona-aineiden poistumisen, vastustuskyvyn, kivunhallinnan, syöpäpotilaiden, kroonisten sairauksien, diabeteksen ja keuhkosairauksien hoidon edistäminen. 

Henkisiä vaikutuksia on myös kosolti. Näitä ovat mm. stressin purkaminen ja vapaampi tunteiden ilmaisu. Tässä on avain myös kielteisen mielialan, masennuksen ja ahdistuksen hoitoon, jotka ovat kansansairautemme Suomessa. Nauru auttaa meitä myös avoimmuuteen, sekä rakastamaan ja huomaamaan ympärillämme olevat asiat, joista olemme kiitollisia.

Naurujoogan rakenne alkaa asian ja ohjaajan esittelystä ja halutessanne myös ryhmäläisten esittelystä, mutta toivomuksesta pidämme ryhmän jäsenet nimettöminä toisilleen. Alkuun kuuluu lämmittelevät harjoitukset ja muutamia naurufaktoja, kunnes saavutamme vapaan naurun osion, jossa yksinkertaisesti nauramme joitakin minuutteja yksin naurun ilosta. Rentoutusosiolla rentoutamme vatsalihakset ja koko kehon - sekä mielemme. Loppu sisältää huudahdukset, halit jos tilanne sallii ja palautemahdollisuuden sekä kiitokset.

Naurujooga sopii erilaisille ryhmille. Minimi osallistujamäärä on 5 hlö. Kesto toivotusti 15 min - 1h. Hinta määräytyy tilanteen ja ryhmän koon mukaan: yksityisille kallein on 30€ per hlö. Mitä isompi ryhmä, sen halvempi hinta per hlö. + ohjaajan matkakorvaukset. Sopii mm. työyhteisöille, polttariporukoille, juhliin, yhdistystoimintaan, yrityksille, tapahtumiin, festareille, seminaareihin, illanistujaisiin, leireille tai seurakunnan tmv. ryhmiin. Pyydä naurettavan hyvä tarjous juuri sinun ryhmällesi! Naurujoogaa on tarjolla myös kahdessa kolmesta saariretriireistämme. Katso välilehti RETRIITIT. 


KRISTILLINEN HILJAISUUDEN JOOGA®

Hiljaisuuden jooga on sairaalapastori ja joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä joogalaji. Se on kokonaisvaltainen harjoitus, jonka liikkeet perustuvat lempeään hathajoogaan. Tässä yhdistyvät:

  • Lempeä kehollinen harjoitus, jossa monipuolisesti hoidamme, vahvistamme ja rentoutamme kehoa.
  • Mielen harjoitus, jossa annetaan mielelle mahdollisuus rauhoittua läsnäoloon tässä hetkessä, levätä ja hiljentyä.
  • Hengellisellä puolella avaudumme kohden rukouksen tilaa. Keskeistä on armollisuus ja lepääminen Jumalan rakkauden varassa.

Tällainen Hiljaisuuden joogaharjoitus on kuin miniretriitti. Voimme hetkeksi vetäytyä hälinästä ja touhusta kohden sisäistä hiljaisuutta, taustamusiikista tai muista äänistä huolimatta. Rakenne koostuu rentoutuksesta, venyttelyistä, pitoasennoista, taustamusiikista, rukouksesta, Raamatunkohdista ja mietelauseista.

Hiljaisuuden joogaharjoitukset tehdään kehoa kuunnellen, arvostelematta itseään tai vertailematta muihin. Kaiken saa tehdä itselle sopivalla, lempeällä tavalla. Aikaisempaa joogakokemusta ei tarvita. Myöskään kenenkään uskonnollista taustaa ei kysellä, mitata tai kyseenalaisteta, vaan yksityisyytesi säilyy. Tule sellaisena kuin oikeasti olet.

Jooga-sanan intialaisesta alkuperästä huolimatta laji ei sisällä itämaisten uskontojen harjoitusta. Joogan alalajeja on yhtä monta kuin vaikkapa musiikin. Tämä on nimenomaan kristillistä joogaa, jonka puhdasoppisuudesta pappeina pidämme huolta. Emmehän tuomitse urkujakaan jumalanpalveluksissa, vaikka se alunperin oli sirkussoitin. 

Hiljaisuuden jooga sopii erilaisille ryhmille koosta riippumatta. Kesto toivotusti 1 - 1h 30 min. Hinta määräytyy tilanteen ja ryhmän koon mukaan alkaen 90€ + matkat. Mitä isompi ryhmä, sen halvempi hinta per hlö. Sopii mm. työyhteisöille, polttariporukoille, yhdistystoimintaan, yrityksille, tapahtumiin, festareille, seminaareihin, illanistujaisiin, leireille tai seurakunnan tmv. ryhmiin. Pyydä tarjous juuri sinun ryhmällesi! Tarjolla myös kahdessa kolmesta saariretriireistämme. Katso välilehti RETRIITIT.  


KIITOLLISUUDEN JOOGA

Kiitollisuuden jooga perustuu lempeään hatha-joogaan, joka on kaikille sopivaa joogaa, johon ei tarvita edeltävää joogakokemusta. Rakenne on sama kuin Hiljaisuuden joogassa, mutta kristillinen sisältö puuttuu. Kiitollisuuden jooga on siis myös itämaisista uskonnoista vapaata, tunnustuksetonta joogaa. Tässä yhdistyvät:

  • Lempeä kehollinen harjoitus, jossa monipuolisesti hoidamme, vahvistamme ja rentoutamme kehoa.
  • Mielen harjoitus, jossa annetaan mielelle mahdollisuus rauhoittua läsnäoloon tässä hetkessä, levätä ja hiljentyä.

Kiitollisuuden joogaharjoitus on kuin miniretriitti. Voimme hetkeksi vetäytyä hälinästä ja touhusta kohden sisäistä rauhaa, taustamusiikista tai muista äänistä huolimatta. Rakenne koostuu rentoutuksesta, venyttelyistä, pitoasennoista, taustamusiikista ja mietelauseista.

Joogaharjoitukset tehdään kehoa kuunnellen, arvostelematta itseään tai vertailematta muihin. Kaiken saa tehdä itselle sopivalla, lempeällä tavalla. Aikaisempaa joogakokemusta ei tarvita. Myöskään kenenkään aatteellista taustaa ei kysellä, mitata tai kyseenalaisteta, vaan yksityisyytesi säilyy. Tule sellaisena kuin oikeasti olet.

Kiitollisuuden jooga sopii erilaisille ryhmille koosta riippumatta. Kesto toivotusti 1 - 1h 30 min. Hinta määräytyy tilanteen ja ryhmän koon mukaan alkaen 90€ + matkat. Mitä isompi ryhmä, sen halvempi hinta per hlö. Sopii mm. työyhteisöille, polttariporukoille, yhdistystoimintaan, yrityksille, tapahtumiin, festareille, seminaareihin, illanistujaisiin, leireille tai seurakunnan tmv. ryhmiin. Pyydä tarjous juuri sinun ryhmällesi! Tarjolla myös yhdessä kolmesta saariretriireistämme. Katso välilehti RETRIITIT.