Ykspetäjäinen

Oma saari. Oma rauha.

Ykspetäjäisten saari sopii parhaiten omaa rauhaa, luontoa ja merta rakastavalle. Koko 2,2 hehtaarin saari on yksin Sinun käytössäsi. Lähin naapuri on naapurisaaressa. Parhaimmilaan saari on retriitinomaisessa vetäytymisessä, pariskuntien romanttisessa laatuajassa tai hieman vanhempien lasten lapsiperheen aurinkolomassa. Vuokramökkejä kyllä löytyy muualtakin, mutta yksityinen saari on harvoin vuokrattavissa. Mökeissä petipaikkoja 4 + 2 + 3 henkilölle. Lisäksi mahdollisuus nukkua patjalla lattialla tai teltassa tai vuokrata matkavene yöpymiskäyttöön 3-4 henkilölle. Vuokrakausi on aina minimissään su-pe tai pe-su eli 5 arkivuorokautta tai viikonloppu. Aikataulu sovitaan tilanteen mukaan.

Istu terassille lasilliselle, hengitä, ole läsnä ja anna katseesi levätä yhdessä saariston upeimmista auringonlaskuista. Tunne kallion lämpö paljaiden varpaiden alla. Nauti uuden puugrillin antimista ja hirsisaunan pehmeistä löylyistä, jotka takaa 120 kilon kivien Harvian Legend-kiuas. Pulahda vilvoittavaan Itämeren syleilyyn uudelta privaatilta hiekkarannalta ja tunne sadeveden ihmeitä tekevä vaikutus hiuksiisi. Päivät kuluvat rennosti aurinkotuolilla loikoillen tai vaikkapa Mutku-soutuveneellä saarta kiertäen. Miksipä et lähtisi piknikille johonkin läheiseen autiosaareen. Lapset ihmettelevät rannassa syöviä joutsenia ja taivaalla liitäviä lokkeja ja tiiroja. Saatatpa bongata harmaahaikaran, merikotkan, saukon tai peurankin. Varastosta löytyy ulkopelejä. Sateella viihteen takaa Wi-Fi, televisio suoratoistopalveluineen ja lautapelit. Tuijottele kaminan tuleen, kynttilän liekkiin ja inspiroidu. Meri-ilmaston makoisista yöunista nautitaan hirsisaunan villin lännen tyyliin sisustetussa vierastuvassa. Perheen pienimmät varaavat mökin yläsängyn. Maistuupa päiväunetkin riippumatossa. Jos haluat laajentaa reviiriäsi, veneile vaikkapa saariravintoloihin Odineen tai Pietarinkarin Pursiseuraan. Hieman pidemmällä sijaitsee suositut kohteet Putsaari piilokirkkoineen, majakkasaari Isokari tai linnakesaari Katanpää. Myös Uudenkaupungin kaupat, rantaravintolat ja kaikki muut palvelut ovat vain lyhyen merimatkan päässä. Etukäteen on mahdollista tiedustella retkiä eri kohteisiin tai tilata ruokakassi lisämaksusta.

Saaren luonto

Saaren läntinen asuttu osa on kalliota, asumaton itäinen osa metsää ja kaislikkoniittyä. Saarella ja sen ympäristössä asuu monimuotoinen kasvisto ja eläimistö. Linnut näyttelevät pääosaa, mutta myös maaeläimiä ja hyönteisiä löytyy. Käärmeitä tapaa harvakseltaan, mutta punkkeja ikävä kyllä varsinkin itäosissa, jonne suosittelemmekin kulkemaan vain saappaissa ja pitkissä housuissa. Punkkirokotus on oiva turva missäpäin tahansa saaristoa.

Lisää merielämyksiä?

Saaren pieni soutuvene on aina valmiina käyttöösi. Jos haluat kuitenkin enemmän merelliseltä ympäristöltä, vuokraa perämoottorivene Nooa käyttöösi, jossa 20 hevosvoiman Suzuki-moottori ja 5 henkilön kantavuus. Kalastus on näillä main suosittua puuhaa, eikä kaupungin sykkeesseen ole kuin 5 km:n virkistävä merimatka.  Kaupungissa on laaja palvelutarjonta. Kukaties vierailet ystävän saarimökillä? Liikunnalliselle vuokraamme isännän laadukasta Red Paddle Sport-sup-lautaa. Pidemmälle halajaville on mahdollista vuokrata myös Yamarin Big game 850 -venettä, jossa kaikki mukavuudet ja makuupaikat neljälle. Tällä Men-Jolla tarjoamme myös retkiä eri kohteisiin: katso välilehti Elämykset ja risteilyt.

Saaren varustus

Toimitamme sinulle juomavedet, kartan ja avaimet. Matkaa saareen kertyy n 4 km. Saareen ei tule juoksevaa vettä. Pesut hoidetaan meri- ja sadevedellä. Saaressa on kaksi laituria, joista pohjoislaiturin poijuun lipuu isompikin paatti, syväys max. 2m. Päämökki on aurinkosähköllä varustettu 50-luvun rustiikkinen 28 neliön toimiva kokonaisuus, jossa on olohuone vuodesohvalla, keittiö kerrossängyllä ja kylmä pienvarasto. Aurinkosähkö. Petipaikkoja 4. Lisäksi patjoja. Keittiössä jenkkijääkaappi pakastimella, kaasuliesi/uuni ja astiastot. Jos et halua ostaa kaikkea ruokaa kerralla, emäntä voi tuoda tilaamasi ruokakassit saareen lisämaksusta. Pihalla puugrilli ja kaasusavustin. V. 2012 rakennettu hirsisauna sulkee sisäänsä 5 hengen puusaunan, pukuhuoneen ja 2 hengen vierasmajan kaminalla. Kompostoiva ulkohuussi palvelee ja puuvajasta löydät kuivat puut, jotka pilkomme aina itse oman saaren männyistä. Etelärannalla voit hiljentyä saaren ulkoilmakirkon hengellisessä ilmapiirissä. Jos etsit helppoja luxushienouksia, tämä ei ole paikkasi vaan oleskelu vaatii ripauksen seikkailuhenkeä ja viitseliäisyyttä. Tulossa myös yöpymismökki 3 hengelle.

Turvallisuus

Kalliosaari ei ole parhaimmillaan pikkulapsiperheille. Pieni hiekkaranta löytyy saunarannasta. Mutta kalliot ovat liukkaat houkuttelevassa vesirajassa ja sateella. Pikkulapsille vahva pelastusliivisuositus ja rannassa valvonta. Pidäthän huolta myös omasta ja perheesi vapaa-ajan/matkavakuutuksestasi. Mökissä on saaren käyttöohjeet. Mökistä löydät myös turvaohjeet ja paikan sijainti hätätilanteessa esim. merivartiostoa varten. Sairastapauksissa palvelee Uudenkaupungin terveyskeskus. Moottoriveneen käytössä tulee huomioida saariston runsaat karit. Ilman karttaa ei voi ajaa. Vastaat itse niin veneelle kuin saarelle ja mökeille aiheuttamistasi vahingoista.

Saaren historiaa

Saaria on aikanaan käytetty lähinnä lampaiden laidunmaana kesäkaudet. 50-luvulla Ykspetäjäisen omisti Kustaa Salonen, joka vuokrasi saarta Varpen suvulle. Varpet rakensivat saareen mökin. Nykyisen omistajan suvun historia yltää 60-luvulle, sillä 60-luvulla Uudentalon suku alkoi vuokrata mökkiä ja saarta. Ensimmäisenä kesänä saari oli 6-henkisen perheen ainut asunto. Kalle Uusitalo kävi päivät kaupungissa rakennusfirmansa töissä ja toi ruoat iltaisin saareen. Eeva Uusitalo hoiti neljää lasta, pesi vauvan vaipat ja keitti mehutkin saaressa ilman mukavuuksia. Maitoa haettiin Jatketun saaresta. Syksyn tullen toki hankittiin kaupunkiasunto, mutta kesäkaudet sujui tästä eteenpäinkin Ykspetäjäisissä. Kustaa Salosen kuoltua perikunta myi saaren Uusitaloille, josta alkoi nyt kuuden vuosikymmenen suvun historia saaressa. Sauna rakennettiin Uudenkaupungin Uuden kirkon pihalla, kun Kallen firma korjasi kirkon kattoa. Kaikille työmiehille ei riittänyt töitä, joten sauna rakennettiin siinä samassa työmaakopin kaavoja käyttäen. Nykyään saarta emännöi Kalle Uusitalon tyttärentytär Menni Heikkinen perheineen. Hänet ja aviomiehensä Jouni Heikkinen vihittiin tuossa samaisessa Uudenkaupungin Uudessa kirkossa vuonna 2011. Menni onkin viettänyt lapsuutensa kesät Ykspetäjäisessä. Kesäisin isä toi puhtaan meriveden mökin lähellä sijaitevaan isoon lätäkköön, jossa oli hauska puljata vesileikkejä kesäkuumalla. Vuonna 2008 Kalle jätti suvulle niin rakkaan saaren Mennille ja siitä on huolehdittu siitä eteenpäinkin rakkaudella ja pieteetillä. 2012 rakennettiin uusi saunarakennus vanhan tilalle. 2021 hankittiin aurinkosähköt, hiekkaranta, uusi liesi ja jääkaappi. Remontoimme myös ulkoilmakirkon, jossa oma poikamme Lukas kastettiin kesällä 2021. Toiveena on pitää saari suvun omistuksessa niin kauan kuin mahdollista. Monenlaisia unelmia saaren suhteen riittää ja kehitämmekin varustusta mahdollisuuksien mukaan.